luni, 31 ianuarie 2011

Românii, unici şi de neegalat. Episodul 1

Ne întrebăm de multe ori de ce România este aşa cum e: şchioapă de un picior, cu funcţionari publici nepoliticoşi, cu probleme sociale şi cât şi mai câte. Vorbim de faptul că nu putem atrage fonduri europene. La un simplu "google search" putem descoperi unul dintre motivele pentru care multe localităţi din zona rurală nu reuşesc să depună proiecte de finanţare. Cum ar putea să facă acest lucru fără măcar un xerox. Studiaţi atent imaginea de mai jos. Cred că este grăitoare.
Important este că este "conform cu originalul"!

duminică, 30 ianuarie 2011

La 10 ani de la moartea lui Horia Rusu, fundaţia care îi poartă numele publică discursurile liderului liberal

"Drumul spre libertate: 16 discursuri ale lui Horia Rusu

Cele şase maladii ale spiritului politic românesc, despre care vorbea Horia Rusu, ne bântuie şi astăzi

Pe 29 ianuarie 2001, cu doar câteva zile înaintea congresului Partidului Naţional Liberal, unde îşi depusese candidatura pentru funcţia de preşedinte, Horia Rusu a murit într-un un accident de maşină.  Mulţi dintre cei care l-au cunoscut şi l-au iubit, cărora le-a influenţat viaţa, mulţi dintre liberali şi chiar dintre adversari, se întreabă şi astăzi cum ar arăta politica românească dacă ar trăi Horia Rusu. Poate ar fi arătat altfel. Nu putem şti. Ştim însă că, deşi au trecut zece ani de la moartea sa, multe dintre lucrurile pe care le-a spus sunt valabile şi acum.

Discursurile lui Horia Rusu erau întotdeauna aşteptate cu nerăbdare, atât la Consiliile Naţionale ale PL 93 şi  PNL, cât şi în Parlament, la moţiuni de cenzură împotriva guvernului, la rapoartele prezentate de Virgil Măgureanu ca director al SRI şi la alte evenimente importante. Ce e drept, atunci Parlamentul chiar dezbătea, iar discursurile, chiar dacă erau ale unor partide de opoziţie, chiar erau ascultate.

Când venea rândul lui Horia Rusu şi al lui Dinu Patriciu la tribună, ziariştii se înghesuiau, de fiecare dată, în lojele fostei săli a Camerei Deputaţilor din  Dealul Mitropoliei, chiar dacă până atunci stăteau pe holuri. La partid, Horia putea să schimbe, cu un discurs, soarta unui congres. Umorul de calitate, inteligenţa, stăpînirea mijloacelor retoricii,  cultura şi convingerile profunde, de la care nu a abdicat niciodată, făceau ca discursurile lui Horia Rusu să fie aşteptate, comentate, citate, ţinute minte.

Cu toate că acum zece ani discursurile liberalilor nu se prea vedeau la televizor, unele dintre vorbele lui au devenit folclor: 

  • Daţi-i cartonaşul roşu lui Nicolae Văcăroiu, acest Jean Vlădoiu al politicii  româneşti”,

  • ”Nu cred că actualul guvern, care nu a fost în stare să aplice propriul program scris în româneşte, va fi în stare să aplice programul FMI, scris în englezeşte.”,

  • “Beneficiem, într-adevăr, din `89 încoace de libertate de expresie. Libertatea de expresie însă fără libertatea economică e ca dragostea fără sex”

  • “Există bere şi bere fără alcool, există cafea şi cafea fără cofeină, există ţigări şi ţigări lights, există flori şi flori din plastic, există femei şi femei gonflabile, există liberalism şi social liberalism. Eu beau cafea adevarată, fumez ţigări, ofer flori, iubesc femei şi sunt liberal.”

  • Băutorii de vodcă se integrează mai greu într-o lume în care se bea coniac”.

Deşi pline de umor, doscursurile lui erau serioase şi vorbeau despre lucruri grave. Întotdeauna punea degetul pe rană, pentru că nu-i plăcea să vorbească doar ca să se audă, cum fac cei mai mulţi politicieni.

Publicarea discursurilor lui nu este atât o comemorare, cât un moment de aducere aminte. O confruntare între speranţele, credinţele de-atunci şi realizările sau neîmplinirile de astăzi. Este şi o întâlnire cu istoria liberalismului  românesc, dar şi cu istoria românească a anilor 90,  văzută prin ochii unuia dintre actorii principali.

Este doar o parte dintre discursuri. Cum pe vremea aceea calculatoarele nu aveau răspândirea de acum, unele dintre discursurile sale au fost scrise de mână şi nu mai există. În arhivele Camerei Deputaţilor nu se găsesc discursuri mai vechi de 1996. Aşadar, sunt 18 discursuri.

Horia Rusu s-a dovedit vizionar. Oricum le-am citi, discursurile lui Horia Rusu se vor dovedi deosebit de puternice şi chiar actuale. Nu ştim dacă din fericire sau, mai degrabă, din păcate. Citiţi “Cele şase maladii ale spiritului politic românesc” din 1994 şi veţi vedea. "


http://www.fundatiahoriarusu.ro/wp-content/uploads/brosura-openoffice-cu-copy.pdf

marți, 25 ianuarie 2011

Haznaua urmaşilor lui Cuza

Dorin Florea şi Marius Paşcan au participat ieri la depunerea de coroane prilejuită de Mica Unire înfăptuită în urmă cu 152 de ani de Al. I. Cuza. Cu această ocazie au dat frâu liber discursurilor politice într-un limbaj mai mult sau mai puţin adecvat. Dorin Florea a pronunţat de cinci ori cuvântul „hazna” referindu-se la acei oameni politici care pun interesul personal înaintea interesului naţional. Poetul Marius Paşcan a explicat pe scurt viaţa amoroasă a Domnitorului, dorind să sublinieze că acesta a fost nepopular la vremea sa prin reformele dure pe care le-a impus. Să înţelegem că tandemul Băsescu-Boc va fi omagiat peste 152 de ani pentru reformele nepopulare şi haotice pe care le fac în prezent? Desigur, orice manifestare publică trebuie condimentată cu un mesaj politic. Este o tradiţie de necontestat a ultimilor 20 de ani. Totuşi, putem lăsa, măcar de câteva ori pe an, strămoşii să doarmă în pace. Nu cred că ar fi vrut să fie comparaţi cu marinari şi profesori universitari care negociază la Cotroceni o hotărâre clară a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iar urmaşii celor care au făurit Unirea nu cred că foloseau limbajul colorat al primarului nostru de azi. La Mulţi Ani Români, La Mulţi Ani, România!
Editorial publicat in Cotidianul Zi de Zi

luni, 24 ianuarie 2011

Să vorbeşte coerent româneşte sau despre cum de ameţeşte Dorin Florea

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a făcut show miercuri, 19 ianuarie, la o conferinţă de presă, abordând subiecte diferite într-o manieră destul de neconvenţională. Pentru început edilul şef a gesticulat şi lătrat despre taxa pe mizerie şi despre legislaţia câinilor vagabonzi. Taxa pe mizerie ar presupune ca cei care nu-şi întreţin imobilele şi le lasă să se degradeze să plătească suma de 1.000 lei. Primarul mai vrea şi o lege care să-i permită să le confişte bunurile dacă nu se conformează. Constituţia, bat-o vina, îl împiedică acum, dar oricum trebuie revizuită! Câinii vagabonzi îl costă pe primar mai mult decât azilul de bătrâni aşa că şi această lege trebuie modificată. Cum? Edilul nu ne-a spus decât că trebuie modificată. Să nu coste un câine vagabond mai mult decât un bătrân. Desigur că scopul taxei pe mizerie este, în fapt confiscarea unor imobile cum ar fi Cocoşul de Aur sau restaurantul de la Platoul Corneşti. Suntem de acord că acestea sunt într-o stare groaznică. Poate bunele intenţii ale primarului Florea ar fi mai bine înţelese de către presă, dacă nu ar fi exprimate în următorul fel. Din ciclul „incoerenţa primarului”, să luăm aminte!

Atenţie la păsărica de la Platou!

„Am trecut la anumite strategii privind filmările şi unor alei de sus de la Platou. Deci atenţie, sunt unii care iubesc animalele atât de mult că le aşteaptă câte o după-masă întreagă sau seara. De regulă însoţiţi de un martor care poate să certifice că a venit veveriţa sau păsărica la căsuţa şase. Şi atunci să ştie că pot fi într-un cadru prins cum aşteaptă păsărica să intre sau să iasă din colivie. Deci apropo de folosirea Platoului pentru diverse probleme zoofile, zoologice sau de altă natură”, a spus Florea făcând referire la activităţile sexuale pe care anumiţi cetăţeni le practică în autovehicule la Platoul Corneşti.

Voluntar la măturat în faţa casei

De asemenea, primarul s-a oferit voluntar să cureţe personal spaţiul din faţa casei în cazul târgumureşenilor aflaţi în dificultate. „Dacă vreun cetăţean are vreo dificultate, are vreo amputaţie la vreun picior, are o hernie de disc declanşată, foarte dureroasă, să-mi spună că mă duc şi mătur eu în faţa casei. O fac cu mare plăcere dacă într-adevăr are un handicap acut intervenit brusc”, a recomandat Dorin Florea cetăţenilor care nu fac curat în faţa imobilelor.

„Fetiţele” şi clienţii, monitorizaţi de Primărie

Din colimatorul primarului n-au scăpat nici femeile care îşi câştigă existenţa prestând diverse „servicii” amatorilor de sex opus. „Cu curvele am rămas stabiliţi, aşa facem şi mergem mai departe”, a spus primarul referindu-se la camerele de supraveghere montate în câteva zone din oraş, care monitorizează activitatea prostituatelor.

Bretfelean, luat peste picior

A altă temă abordată de primar a fost activitatea Poliţiei Locale. „L-am invitat şi eu pe poliţistul local”, a spus Florea, făcând referire la prezenţa în cadrul conferinţei a şefului Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean. „Nu sunt îngrijorat, sunt preocupat să extindem problemele lor”, a adăugat primarul „ţintind” extinderea ariei de competenţe a Poliţiei Locale.

Alte perle a la Dorin Florea:
- „Regret că iarna începe să fie ca vara.”
- „Am dispus să fie curăţat Platoul, adică frunzele care au căzut şi care nu te mai deranjează cu căderea lor decât anul viitor în noiembrie.”
- „Această lege (n.r.: legea câinilor comunitari) a fost făcută după chipul şi asemănarea unui bideu, era şi un senator Bideu.”
- „Este un buget mai mic, deci la nivelul anului trecut dar îl anticipez mai mic, din resurse locale.”
- „Vom face o hotărâre de consiliu local dublă, adică şedinţă de consiliu dublă, două zile succesiv sau două şedinţe succesive.”
- „Nu înseamnă să mergem până la sfârşit cu o lege imbecilă, deci este o lege foarte proastă.”
- „Ţigănismele şi ţigăniile domină spaţiul public.”


joi, 20 ianuarie 2011

La Consiliul Local, mon cher!

Se spune că „barba nu te face filosof”. Tot aşa, nici faptul că, printr-o minune, care în România poartă denumirea de „alegeri locale pe liste”, un individ a ajuns să ocupe un scaun de consilier local, nu înseamnă că, persoana în cauză şi înţelege ce trebuie să facă din poziţia în care a ajuns. Nu dau acum cu băţul după cineva în mod special, dar în cursul săptămânii trecute am participat la trei Consilii Locale: Sighişoara, Luduş şi Deda. Să vedem, la Sihgişoara a fost şedinţă extrordinară pentru aprobarea unui proiect de investiţii în vederea obţinerii de fonduri pentru încâlzirea Spitalului Municipal. La Luduş a fost şedinţă ordinară cu subiecte interesante şi două rapoarte, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi a Serviciului de Mediatori Sanitari. La Deda a fost şedinţă de buget. Toate cele trei şedinţe s-au desfăşurat potrivit normelor legale: s-a dat citire ordinii de zi, cei care au avut rapoarte chiar le-au prezentat şi, chiar dacă în fiecare Consiliu există tabere ale puterii şi ale opoziţiei, şedinţele s-au desfăşurat într-un mod civilizat. La Deda, la şedinţa de Consiliu Local au fost invitaţi pentru a dezbate bugetul pentru anul 2011, preoţii parohi din satele din comună, directorii şcolilor, medicii de familie, şeful de post, precum şi şefii serviciilor din primărie. Fiecare a prezentat pe scurt modul în care a cheltuit sumele primite în cursul anului 2010 de la bugetul local. Sincer nu am auzit atâtea cifre în viaţa mea. Apoi, fiecare şi-a prezentat principalele probleme cu care se confruntă, s-a dicutat despre acestea în mod civilizat, s-a votat şi s-a promis că se vor căuta soluţii pentru rezolvarea lor. Poate acest fapt s-a datorat prezenţei presei cu care aceştia nu sunt obişnuiţi. Sau nu. Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş sunt mai mult decât obişnuiţi cu prezenţa presei la şedinţele lor. Aş spune chiar că s-au săturat de prezenţa noastră. Cu toate acestea, haosul domneşte la noi în Consiliul Local. De cele mai multe ori, noi cei care stăm în spate de dăm cu greu seama despre ce proiect vorbesc aleşii, sau care variantă de proiect de hotărâre au adoptat-o în final. Asta dacă hotărârea a trecut pentru că poate s-a amânat pentru continuarea de a doua zi a şedinţei, sau poate, aşa cum spunea Dorin Florea în ultima conferinţă de presă, este o hotărâre dublă, şedinţă dublă, în două zile succesive, sau ....nimeni nu mai ştie exact. Să mai adăugăm faptul că, de când cu criza asta, nu se mai fac mape pentru presă. Sigur o mapă cu toate proiectele de hotărâre poate consuma un top de hârtie şi presă e multă. Proiectele se pun pe site, dar nu toate şi nu toate variantele. De cele în procedură de urgenţă să nu mai vorbim. Concluziile la care am ajuns după trei Consilii Locale care, cu tot cu deplăsări, m-au obosit mai puţin decât una singură din oraşul nostru, sunt următoarele:
  • Este foarte greu să înveţi un regulament de funcţionare şi o procedură de organizare şi desfăşurare a unei şedinţe de Consiliu Local, pentru unii.
  • Mulţi nici nu vor să înveţe.
  • Cu cât oraşul este mai mare şi interesele sunt mai mari, şi Consiliile Locale sunt mai haotice.
  • Cu cât interesele sunt mai mari cu atât mai mulţi oameni nepotriviţi ajung în funcţiile potrivite pentru a-ţi da viaţa peste cap.
Ce să facem! A-ţi citit în presă perlele lui Dorin Florea. Despre haosul din Consiliul Local s-a scris mult. Să sperăm că anul viitor electoratul va fi mai responsabil pentru că aceste persoane, indiferent de culoare politică, sunt acolo datorită nouă. Noi îi conducem pe ei, ei doar ne administrează pe noi.

joi, 13 ianuarie 2011

Bună Ziua, La Revedere, Mulţumesc, Cu plăcere!

Teribil popor avem! Am prezentat în cadrul unui articol din Zi de Zi un caz, aparent banal, al unui cetăţean care s-a prezentat la un ghişeu al AJOFM Mureş unde a primit un tratament mai mult decât nepotrivit din partea funcţionarului care era de servici.
Am înţeles că viaţa de funcţionar la ghişeul unei instituţii publice este dificilă şi stresantă. Oameni mulţi, marea majoritate nemulţumiţi, salariile tăiate, condiţii de muncă de multe ori improprii şi lista ar putea continua. Cu toate acestea, nu mi se pare normal, firesc, uman, cum doriţi, ca un funcţionar să-ţi vorbească urât, să te trateze ca pe o cârpă, iar atunci când îi ceri numele pentru a te putea adresa conducătorului ierarhic superior „să-ţi trântească uşa-n nas”, cum spune vorba din popor
Problema nu era una gravă şi nici una nerezolvabilă. Cu toate acestea, funcţionarul în cauză a considerat că este oportun să vorbească urât şi să refuze să-şi spună numele atunci când a fost întrebat. Ciudat este că cetăţeanul cu pricina a fost anterior în redacţia Zi de Zi. Reporterii noştri au discutat neoficial cu cei de la AJOFM pentru a vedea dacă problema cetăţeanului este una autentică. Între răspunsurile primite de noi şi cele primite de cetăţean la ghişeu diferenţă ca de la cer la pământ. Pe lângă asta obrăznicia de rigoare. Din nefericire nu este un caz izolat. Asemenea atitudini şi comportamente se întâlnesc destul de des în societatea românească în general. Parcă nu mai ştie nimeni să vorbească frumos, să spună bună ziua, la revedere, o zi bună, mulţumesc, cu plăcere. Oare criza financiară a devenit şi o criză comportamentală? Oare nu mai ştie nimeni să zâmbească? Nu mai cunoaştem regulile bunelor maniere? Nu mai avem timp, nervi, răbdare, atenţie să fim politicoşi?

duminică, 2 ianuarie 2011

La Multi Ani!

Nu am vrut sa incep anul fara diacritice, dar, din motive obiective, nu am de ales. Am remarcat un fapt interesant cu ocazia acestui revelion. Cat a fost de revelion, parca nu am vazut niciodata oamenii atat de bucurosi ca a mai trecut un an. Si nu orice an. 2010 a fost asa cum nu a mai fost. Nu a fost o poveste chiar daca multi vor povesti la un moment dat despre anul 2010 de parca acesta nici nu s-ar fi intamplat. Anul din care abia au trecut doua zile, si acestea sub efectul sampaniei de la rev', nu va fi, cu siguranta, unul usor, chiar daca Base' in persoana cauta sa dea sperante muritorilor care inca mai spera sa traiasca bine!. Sper sa fie un an mai calm, mai asezat si atata tot. In rest, sa fim sanatosi, sa nu uitam ca oamenii sunt cei care conteaza si, daca se adevereste cumva ca in 2012 vine sfarsitul lumii, sa traim la maxim, vorba cuiva. La Multi Ani, Sanatate, Bani, bla, bla, bla. Tot ce va doriti sa se intample si daca nu, faceti voi sa se intample!