Modalităţile juridice de colaborare dintre instituţiile statului, fie de nivel central, fie de nivel local şi organizaţiile non-guvernamentale sunt multiple, instrumentele puse la dispoziţie de legislaţia românească, chiar dacă sunt perfectibile, sunt suficiente pentru a se putea asigura finanţarea unor activităţi prestate în folosul comunităţii. Prestaţiile oferite de organizaţiile non-guvernamentale cu obiect de activitate în sfera serviciilor sociale intră în categoria celor vitale pentru o societate care se doreşte a fi democratică. Desigur, condiţiile socio-economice actuale determină administraţiile locale să subţieze fondurile acordate serviciilor sociale, aspect ce trebuie înţeles. Totuşi, există modalităţi prin care o administraţie locală poate susţine asemenea servicii, modalităţi ce nu implică un transfer direct al sumelor.
Ţinând cont de activităţile specifice şi de serviciile speciale furnizate de către Institutul Est European, de exemplu, consider că municipalitatea Târgu-Mureş are la dispoziţie modalităţi de susţinere financiară, chiar indirectă. Spre exemplu, în ceea ce priveşte costurile legate de expertizele medico-legale necesare a fi efectuate victimelor violenţei în familie, Primăria poate încheia un Protocol cu Institutul de Medicină Legală, în baza căruia aceste costuri să fie decontate direct fără ca aceste sume să mai cadă în sarcina IEESR. Desigur, aceste costuri ar putea fi decontate de către municipalitate numai pentru acele cazuri în care victimele, în urma analizei dosarul de asistenţă socială, nu au posibilitatea financiară de a le achita.
De asemenea, în ceea ce priveşte în general finanţarea organizaţiilor mai sus menţionate, atât timp cât motivaţia lipsei de fonduri rezidă în colectarea anevoioasă a impozitelor şi taxelor locale, municipalitatea poate lua în considerare varianta ca o cotă parte a încăsărilor ocazionate de organizarea a diverse manifestări populare (Festivaluri, Târguri, Zilele Oraşului) să fie virată organizaţiilor non-guvernamentale care oferă servicii sociale. Promovarea unei hotărâri de consiliu local în acest sens ţine doar de voinţă politică iar comercianţii care achită taxe consistente pentru a fi prezenţi la aceste manifestări ar avea satisafacţia de a aduce un plus subsatanţial în comunitatea locală. Pornind tot de la motivaţia încasărilor reduse consider că o altă măsură de suplimentare a finanţărilor reduse ar fi preluarea sistemului naţional prin care 2% din impozit se virează organizaţiilor non-guvernamentale pe plan local. Astfel, municipalitatea poate derula o campanie în plan local prin care cetăţenii să aibă posibilitatea ca un anumit procent din impozitul plătit administraţiei locale să-l vireze direct prestatorilor de servicii sociale. Din momentul în care plata, până la un anumit termen a impozitului este însoţită de o deducere, nu vedem de ce, în loc ca acea sumă să fie dedusă, cetăţeanul să nu o redirecţioneze către organizaţia non-guvernamentală aleasă, cu obligativitatea ca serviciile sociale prestate să fie pe raza municipiului. Fără îndoială, aceste ultime două variante trebuie însoţite de o campanie susţinută de conştientizare şi informare a cetăţenilor faţă de importanţa activităţilor derulate de ong-urile axate pe serviciile sociale.
În ceea ce priveşte instituirea unei comisii pentru îmbunătăţirea dialogului şi colaborării între Primăria Târgu-Mureş şi organizaţiile non-guvernamentale care prestează servicii sociale, consider că un asemenea demers ar fi relevant numai pentru negocierea unor contracte de colaborare solide, care să prevadă modalităţi juridice clare şi fără drept de tăgadă în cazul în care unul dintre parteneri nu îşi respectă obligaţiile. De cele mai multe ori, contractele de colaborare încheiate sunt standard, neadaptate nevoilor şi necesităţilor specifice fiecărei organizaţii în parte. Din acest punct de vedere o comisie formată nu numai din reprezentanţi ai celor două tabere, dar şi din specialişti independenţi în domenii de activitatea conexe serviciilor prestate de organizaţiile non-guvernamentale, de la care să emane un document personalizat şi fundamentat o consider necesară.
Indiferent de soluţiile posibile, de modalităţile de punere în practică a acestora, esenţial pentru îmbunătăţirea relaţiilor municipalitate-organizaţii non-guvernamentale ce prestează servicii sociale, este asumarea de către administraţia locală a rolului fundamental pe care trebuie să-l joace în asigurarea unor servicii sociale elementare în orice stat civilizat pentru persoanele care au nevoie de aceste servicii. Fără această asumare, fără conştientizarea că persoanele în cauză se află acum în necesitate şi trebuie ajutate, nu atunci când vor exista fonduri, fără voinţa factorilor de decizie de a găsi soluţii oportune şi la timp, orice instrument juridic, orice sursă de finanţare evidenţiată, rămâne fără efect.
Depoziţie susţinută în cadrul Audierii Publice "Implicarea Primăriei Târgu-Mureş în sprijinirea serviciilor sociale prestate de organizaţii neguvernamentale".