luni, 12 noiembrie 2012

Să-ţi spun ce este dragostea adevărată?

În urmă cu ceva timp Carla îmi scria un text despre iubire. Sincer, nu-l mai găsesc şi, recunosc, ăsta este un subiect greu de abordat. Am să o rog să-mi mai trimită o dată textul ei, dar azi am decis să scriu eu. Şi nu e deloc uşor. Aş vrea să evit şabloanele. Mai ales că în acest domeniu sunt cu nemiluita. Dacă te apuci să cauţi în îţelepciunea altora vei găsi multe definiţii, multe experienţe însumate în vorbe de înţelepciune. Dar, până la urmă, fiecare simte altfel. Aş puta acum să scriu pagini întregi, să vorbesc în ele despre diversele tipuri de iubire. Despre iubirea aceea solidă care se traduce atât de des în prietenie, despre nevoia de a consuma fiinţa celuilalt, de a o absorbi în tine pentru a te simţi întreg, despre iubirea de mamă pe care o simşi acut atunci când ţi-e rău şi proverbiala mâncare făctuă de mama te vindecă de orice. Acest sentiment cretin are atât de multe forme încât ar deveni obositoare enumerarea lor. Nu vreau nici să critic, nici să ridic în slăvi acest sentiment, indiferent sub ce formă s-ar manifesta nu putem scăpa de el. Dharles Dickens în Marile Speranţe: "Să-ţi spun ce este dragostea adevărată? E credinţă oarbă, e umilinţă fără preget, supunere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi."

3 comentarii:

  1. “Suffering has been stronger than all other teaching, and has taught me to understand what your heart used to be. I have been bent and broken, but - I hope - into a better shape.”
    ― Charles Dickens, Great Expectations


    RăspundețiȘtergere
  2. Cetăţean european cu drepturi de român18 ianuarie 2013 la 14:28

    O mare inşelătorie a naturii umane şi iubirea asta, foarte asemănătoare cu politica sau religia. Credem că iubim sau că suntem iubiţi şi cum apare ceva care împiedică subiectul să disceanră cu înţelepciune, s-a şi dus pe p..ă toată iubirea. Şi cu atât mai rău dacă toate astea ţi se întâmplă de sărbători. "L-a iubit mult dar l-a prins cu alta si, distrusă cum era, a luat decizia să...", zice ştirea de la ora 5. Sexul subiecţilor se poate inversa, dacă se doreşte eliminarea discriminării. Aceste situaţii si multe altele similare, tind să fie tratate cu superficialitate şi subiectivitate. Pentru a înţelege cât de cât bine o astfel de problemă trebiuesc aflate mai întâi multe aspecte legate de viaţa acestora. M-aş mai lungi cu comentariul, că-s multe de spus. Poate mai bine scriu un articol şi tu, Sanda, să-l publici aici.
    P.S. Ce ai făcut cu Alexandra? Ai o greşeală în text şi văd că nu ai ademenit-o. Să sperăm că este bine totuşi si lipseşte doar temporar :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Aştept textul tău cu interes, nu am făcut nimic cu Alecandra, se pare că e interesată doar de greşelile din textele scrise de Carla.

    RăspundețiȘtergere