joi, 20 ianuarie 2011

La Consiliul Local, mon cher!

Se spune că „barba nu te face filosof”. Tot aşa, nici faptul că, printr-o minune, care în România poartă denumirea de „alegeri locale pe liste”, un individ a ajuns să ocupe un scaun de consilier local, nu înseamnă că, persoana în cauză şi înţelege ce trebuie să facă din poziţia în care a ajuns. Nu dau acum cu băţul după cineva în mod special, dar în cursul săptămânii trecute am participat la trei Consilii Locale: Sighişoara, Luduş şi Deda. Să vedem, la Sihgişoara a fost şedinţă extrordinară pentru aprobarea unui proiect de investiţii în vederea obţinerii de fonduri pentru încâlzirea Spitalului Municipal. La Luduş a fost şedinţă ordinară cu subiecte interesante şi două rapoarte, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi a Serviciului de Mediatori Sanitari. La Deda a fost şedinţă de buget. Toate cele trei şedinţe s-au desfăşurat potrivit normelor legale: s-a dat citire ordinii de zi, cei care au avut rapoarte chiar le-au prezentat şi, chiar dacă în fiecare Consiliu există tabere ale puterii şi ale opoziţiei, şedinţele s-au desfăşurat într-un mod civilizat. La Deda, la şedinţa de Consiliu Local au fost invitaţi pentru a dezbate bugetul pentru anul 2011, preoţii parohi din satele din comună, directorii şcolilor, medicii de familie, şeful de post, precum şi şefii serviciilor din primărie. Fiecare a prezentat pe scurt modul în care a cheltuit sumele primite în cursul anului 2010 de la bugetul local. Sincer nu am auzit atâtea cifre în viaţa mea. Apoi, fiecare şi-a prezentat principalele probleme cu care se confruntă, s-a dicutat despre acestea în mod civilizat, s-a votat şi s-a promis că se vor căuta soluţii pentru rezolvarea lor. Poate acest fapt s-a datorat prezenţei presei cu care aceştia nu sunt obişnuiţi. Sau nu. Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş sunt mai mult decât obişnuiţi cu prezenţa presei la şedinţele lor. Aş spune chiar că s-au săturat de prezenţa noastră. Cu toate acestea, haosul domneşte la noi în Consiliul Local. De cele mai multe ori, noi cei care stăm în spate de dăm cu greu seama despre ce proiect vorbesc aleşii, sau care variantă de proiect de hotărâre au adoptat-o în final. Asta dacă hotărârea a trecut pentru că poate s-a amânat pentru continuarea de a doua zi a şedinţei, sau poate, aşa cum spunea Dorin Florea în ultima conferinţă de presă, este o hotărâre dublă, şedinţă dublă, în două zile succesive, sau ....nimeni nu mai ştie exact. Să mai adăugăm faptul că, de când cu criza asta, nu se mai fac mape pentru presă. Sigur o mapă cu toate proiectele de hotărâre poate consuma un top de hârtie şi presă e multă. Proiectele se pun pe site, dar nu toate şi nu toate variantele. De cele în procedură de urgenţă să nu mai vorbim. Concluziile la care am ajuns după trei Consilii Locale care, cu tot cu deplăsări, m-au obosit mai puţin decât una singură din oraşul nostru, sunt următoarele:
  • Este foarte greu să înveţi un regulament de funcţionare şi o procedură de organizare şi desfăşurare a unei şedinţe de Consiliu Local, pentru unii.
  • Mulţi nici nu vor să înveţe.
  • Cu cât oraşul este mai mare şi interesele sunt mai mari, şi Consiliile Locale sunt mai haotice.
  • Cu cât interesele sunt mai mari cu atât mai mulţi oameni nepotriviţi ajung în funcţiile potrivite pentru a-ţi da viaţa peste cap.
Ce să facem! A-ţi citit în presă perlele lui Dorin Florea. Despre haosul din Consiliul Local s-a scris mult. Să sperăm că anul viitor electoratul va fi mai responsabil pentru că aceste persoane, indiferent de culoare politică, sunt acolo datorită nouă. Noi îi conducem pe ei, ei doar ne administrează pe noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu