marți, 7 decembrie 2010

Prosituţia între tolerarea sclaviei sexuale şi legalizarea unui fenomen social


Foto: Marta Bevacqua

Suntem un stat sărac. Dar mai avem resurse care pot fi exploatate. Resurse Umane în momentul de faţă. Legalizarea prostituţiei ar fi o sursă importantă la bugetul de stat, aşa cum se practică în state mult mai civilizate. Problemele de mentalitate există peste tot dar până nu faci un pas înante nu le poţi depăşi. Ştirea de mai jos am citit-o azi pe Agepres. Este de la sine înţeles că Biserica Ortodoxă Română este împotriva unei astfel de măsuri, care la o analiză atentă, are însă mai multe părţi bune decât rele. Desigur că, înalţii prelaţi care îşi plimbă robele în gipane şi-au regăsit moralitatea pierdută undeva după Revoluţie. Eu nu înţeleg ceva: Când vom înţelege că moralitatea nu este un instrument de involuţie ci unul care ne poate ajuta să evoluăm. Nu este moral ca şi această categorie socială să plătească impozite la stat? Nu este moral ca femeile care practică această meserie să aibă asigurări sociale şi medicale? Nu este normal ca un fenomen care nu a fost inventat ieri să fie controlat şi reglementat de către stat!

Fenomenul prostituţiei există şi dincolo de lezarea unor demnităţi şi de contraargumentele cultelor privind legalizarea celei mai vechi meserii din lume, au stabilit, marţi, senatorii din Comisia pentru buget-finanţe, în cadrul unor dezbateri care au avut loc pe marginea unui proiect legislativ aparţinând
deputatului PDL, Silviu Prigoană.

'Am fi ipocriţi dacă nu am recunoaşte', a spus preşedintele comisiei, democrat-liberalul Ovidiu Marian.

După ascultarea argumentelor iniţiatorului şi a contraargumentelor reprezentanţilor ministerului Culturii şi Cultelor şi a celui al BOR, membrii comisiei au considerat că mai au nevoie de câteva documente, cu date statistice, în special unele care să releve impactul financiar asupra bugetului, după cum a arătat senatorul PDL Alexandru Mocanu, înainte de a lua o decizie.

Secretarul de stat pentru Culte Adrian Nicolae Lemeni a arătat că Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă, deoarece aceasta nu ţine cont de o serie de instrumente legislative europene din domeniul protecţiei drepturilor omului, lezează demnitatea umană şi, în special, valorile legate de familie. El a subliniat că aceeaşi poziţie o au şi cultele din România, care au programe de promovare a valorilor familiei.

La rândul său, senatorul PNL Dan Radu Ruşanu i-a replicat că din partea BOR este normală o asemenea poziţie, însă nu şi din partea celorlalte culte, prostituţia fiind legalizată în Germania, ţară protestantă, dar şi în Italia, un stat catolic.

'Dacă instrumentele europene la care aţi făcut referire - dacă există - sunt încălcate de una dintre cele mai importante membre ale UE', a replicat, la rândul său, Ovidiu Marian, făcând referire la Germania.

Silviu Prigoană a precizat că proiectul de lege este o traducere şi adaptare a legii germane în materie din 2002 şi că, la momentul iniţierii, el nu era în PDL, nefiind unul asumat de această formaţiune politică.

Conform proiectului legislativ, prostituţia poate fi exercitată numai prin autorizare prealabilă, în locuri special autorizate. Potrivit lui Prigoană, având în vedere exemplul german, cel mai important beneficiar nu ar fi bugetul de stat, care ar câştiga prin impozitarea acestor activităţi, ci persoanele care le practică, femei şi bărbaţi, care ar beneficia de protecţie socială, asigurări de sănătate, indemnizaţii de şomaj şi chiar pensie. Fără un cadru legal, majoritatea acestor persoane sunt, practic, 'nişte sclavi'.

Senatorii din Comisia pentru buget au amânat luarea unei decizii până săptămâna viitoare. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu