vineri, 9 septembrie 2011

Pe gaura cheii

Capra vecinului a reprezentat de-a lungul timpului o eternă sursă de fascinaţie pentru Om. Desigur, unii s-ar aştepta să spun pentru români, dar sunt prea mulţi preocupaţi să facă "neamul de ocară" iar eu nu cred că preocuparea pentru proverbiala capră este numai apanajul neamului nostru. Fascinaţia pentru "bârfă", preocuparea permanentă de a şti cele mai intime amănunte despre cei din jurul tău, aviditatea cu care sunt urmărite detaliile din vieţile altora reprezintă un fenomen universal, uman şi complet de neîţeles pentru mine. "O vecină stă pe balcon cu ţigara şi cafeaua în mână. Soţul, nefumător, nu o lasă să fumeze în casă?", "Vecinul de la II şi-a luat maşină nouă. Oare de unde are banii? Sigur a luat soţia credit că el nu lucrează de un an.", "Vai ai văzut cu cine umblă aia? E ceva valutist sau bişniţar. Oricum e ţigan." Bărfe, bărfuliţe, poate naive sau inocente dar simptomatice pentru boala neamului uman. De la minuscule interogaţii privind sursele de venit ale vecinilor sau alte asemenea trecem la veşnica şi eterna nelămurire a unora: "Da' cu cine iese X sau Y?" "Are prietenă sau prieten?" Puteţi adăuga orice alte "intervenţii" curioase.
Din fericire nu mă număr printre oamenii preocupaţi de vieţile intime ale celor din jur. Chiar nu mă interesează nici de ce fumează vecina în balcon şi nici cine sau de câte ori trece prin patul lui X sau Y. Pentru mine oamenii se împart după cum urmează:
Categoria I: inexistenţi-sunt acele persoane pe lângă care trec pe stradă şi, dacă nu au cumva pe cap o pălărie cu pene, nici nu-i observ.
Categoria II: insignifianţi-acele persoane cu care trebuie, din diverse motive să ai un raport social, oarecare, dar care nu-ţi spun nimic, nu vrei să-ţi spună nimic şi te limitezi la a accepta că existenţa lor este necesară pe Planeta Pământ.
Categoria III: irelevanţii, sunt oamenii din jurul tău a căror părere nu are de ce să aibă vreun efect asupra ta. Le asculţi părerile ca pe o curiozitate, schimbi anumite experienţe dar nu au cum să prezinte argumente solide pentru aţi influenţa punctul de vedere.
Categoria IV: oameni dragi-aici includem persoanle de care te leagă ceva, sentimental, amical, prietenesc, sunt acele persoane pe care le ierţi pentru că îţi sunt prieteni şi asta înseamnă mai mult decât orice curiozitate mai mult sau mai puţin decentă.
Categoria V este cea a oamenilor speciali, puţini, sinceri, înţelegători, pe care îi accepţi cu toate defectele şi le iubeşti toate calităţile. Sunt singuri oameni care au drept de acces în intimitatea ta şi nu prin aşternut ci prin ceea ce sunt, prin esenţa lor care te face să fi tu.
Cei care nu fac parte din ultimele două categorii n-au decât să mănânce seminţe privind pe gaura cheii şi să comenteze la colţuri frănturi de vise observate, cred ei, cu perspicacitate. Cum spunea cineva "if you don't have a life, get one, but stay the f... out of mine"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu