luni, 21 februarie 2011

Preotul, primarul şi ardelenii

Ultimele delcaraţii ale IPS Andrei Andreicuţ, despre care nu prea a scris nimeni în afară de Zi de Zi şi InMureş au deschis o discuţie despre rolul pe care BOR (Biserica Ortodoxă Română) ar trebui să-l aibă în societatea românească actuală. Unii spun că e bine că Episcopul de Alba Iulia îndeamnă oamenii să voteze pentru Marius Paşcan, alţii spun că presa e rău voitoare şi nu scrie decât despre matrapazlâcurile prelaţilor. Marea majoritate rămân, din păcate, indiferenţi. Personal nu sunt un fan al BOR. Consider că această instituţie este depăşită, că mai mult îngraşă buzunarele unora decât să aducă pacea între credincioşi. Exemple ar fi multe şi argumentele suficiente pentru oricare punct de vedere. Cel mai important cred că este că ne putem exprima liber, măcar în spaţiul virtual.
Al doilea subiect de discuţii aprinse în lumea blog-urilor este Dragoş Popa. Dacă ar fi sau nu bun de primar nu pot spune acum. Cert este că, în acest moment, sunt puţine şanse ca cineva să-l detroneze pe Dorin Florea. Fie că ne place sau nu Florea este un tip popular. Cetăţenii urbei noastre sunt relativ mulţumiţi. Cetăţenii care nu văd decât faţa strălucitoare a monedei (Baza de la Weekend şi cea de la Platoul Corneşti, în special) sunt extrem de mulţumiţi. O fi Dragoş Popa viitorul primar? Nu cred. Pentru moment. Poate în 2016.
Orice candidat la Primăria Municipiului ar fi trebuit deja să-şi înceapă campania de popularizare. Şi nu una oarecare, una puternică, vizibilă şi prin care să ajungă la cât mai mulţi oameni şi nu numai la simpatizanţii partidului politic din care face parte. Dacă s-ar dori binele acestui oraş, dacă s-ar dori înlăturarea echipei Florea-Maior, USL şi UDMR ar trebui să sprijine împreună un independent. Un Tehnocrat, că tot e la modă termenul. Poate cei 44 % din alegători care nu merg la vot ar fi mai uşor de "agăţat" cu un astfel de candidat. Nu am nimic personal cu Dragoş Popa. Din păcate lasă impresia că este cam împins în faţă de alte interese şi, dacă este aşa, nu-i prea face cinste. Oricum se prefigurează o bătălie interesantă. Actorii îi ştim, urmează să aflăm surprizele. Poate viitorul consilier local al PSD. Bogdan Buda ar fi fost şi el o variantă şi cred că PSD are nevoie şi de vocea lui. Cine îl va înlocui în CL? Este o întrebare, dar mai este una interesantă. Atunci când Marius Ichim (PNL) şi-a dat demisia au fost necesare mai bine de 6 luni şi câteva vizite pe la instanţă pentru validarea lui Sorin Pui. Atunci, actualul secretar executiv al PSD Cornel Brişcaru era la fiecare şedinţă de CL încercând să-i convingă pe consilierii majoritari PD-L şi UDMR. Oare şi acum va fi la fel? Dacă PSD stă şase luni fără voce în CL (Florin Vlas este preocupat de alte afaceri şi relaţia lui cu PSD este aproape inexistentă) tot mega congresul de vineri binecuvântat de Victor Ponta rămâne, aşa cum îmi spunea azi un om pe care îl admir, o carte cu o introducere mai lungă decât cuprinsul.

2 comentarii:

  1. "... că mai mult îngraşă buzunarele unora decât să aducă pacea între credincioşi." buna asta
    Fain scrism fain zis ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Like (articolul) ! Religia si politica merg mana-n mana! Dar din pacate, multi nu s-au prins de asta si nici nu cred ca se vor prinde in aceasta viata...

    RăspundețiȘtergere